РОЗДІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ – ВИКРИТТЯ ТРЕНДУ І РОЗУМНИЙ КОМПРОМІС

РОЗДІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ – ВИКРИТТЯ ТРЕНДУ І РОЗУМНИЙ КОМПРОМІС

Суперечки про те, як поєднувати продукти, щоб отримати максимальну користь і не нашкодити організму, ведуться роками. Ми запитали у лікаря-дієтолога, Наталії Федоренко, що таке роздільне харчування і чи є в ньому сенс?

СУТЬ СИСТЕМИ РОЗДІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Роздільне харчування – концепція, заснована на вмінні поєднувати продукти. Основним принципом є поділ продуктів в зв’язку з тим, що різні групи продуктів переробляються людським організмом використовуючи різні ферменти. Наприклад, для перетравлення білкової їжі необхідна кисле середовище, а продуктів, що містять вуглеводну складову, лужна.

Вважається, що при вживанні в один прийом і білків, і вуглеводів, перетравлення не може бути повним і веде до неминучого погіршення якості розщеплення їжі. Це провокує процеси гниття і бродіння, а продукти розпаду – отруюють наш організм. Що в кінцевому підсумку призводить до захворювань.

Щоб цього уникнути, в один прийом рекомендується з’їдати тільки продукти, що містяться в одній групі. І лише через певний час – продукти з іншої групи

ВИКРИТТЯ СИСТЕМИ РОЗДІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Звернувшись до знань фізіології, стає очевидним, що ніякого роздільного харчування не існує! Хоча б тому, що в природі все збалансовано. У ній, практично, невідомі продукти, що складаються з одного харчового компонента.

У самій системі травлення процес обробки їжі не такий однозначний, як подається адептами системи роздільного харчування. Так, кисле середовище не сприяє переварюванню білка, а лише готує його до подальшого розщеплення. Саме ж перетравлювання відбувається вже не в шлунку, а в дванадцятипалій кишці, де середовище, як раз, лужне.

Ферментний склад підшлункового соку збалансований ідеально для перетравлення всіх потрібних харчових компонентів. Підшлункова залоза виділяє необхідні харчові ферменти для одночасного розщеплення і білкової, і вуглеводної їжі.

Ідея з часовими проміжками, знову ж таки, заводить у глухий кут. Їжа в шлунку знаходиться від 3 до 7 годин і все одно до з’їденого білку (наприклад м’ясної страви) через три години в шлунок потрапить вуглевод – у вигляді каші. Так що ж виходить – їсти можна 2 рази на день?

Встановлено факт вироблення серотоніну (гормону радості), при вступі до травну систему білків і вуглеводів одночасно. В головний мозок передаються відповідні сигнали за допомогою хімічних речовин, які утворюються в результаті їх спільної переробки.

Чи не втрачаємо той факт, що основоположником теорії роздільного харчування був Герберт Шелтон, який до медицини не мав ніякого відношення. Сучасна ж медицина не визнала теорію роздільного харчування Шелтона науково обгрунтованою.

  • Prev Post
  • Next Post