ТРИМАЙ БАЛАНС – НАВІЩО ВКЛЮЧАТИ НЕНАСИЧЕНІ ЖИРИ В СВІЙ РАЦІОН?

ТРИМАЙ БАЛАНС – НАВІЩО ВКЛЮЧАТИ НЕНАСИЧЕНІ ЖИРИ В СВІЙ РАЦІОН?

Багато хто ставиться до жирів з обережністю. А вже ті, хто «сидить» на дієті, взагалі намагаються виключити їх з  раціону харчування. Жирні кислоти поділяються на дві категорії: насичені (погані) і ненасичені (хороші).

Функція жирів:

Клітини головного мозку складаються з жиру більш ніж на 60%. Його дефіцит позначається на роботі мозку не кращим чином. Жири є головним компонентом багатьох гормонів, саме тому при дотриманні «безжирової» дієти відбувається порушення менструального циклу та обміну речовин. Також вони утворюють клітинну мембрану, беруть участь у засвоєнні  вітамінів та мікроелементів.

Жири – головна форма зберігання енергії в нашому тілі. Запаси жиру служать для підтримки і «амортизації» життєво важливих органів в нашому організмі.

Де шукати корисні жири?

Омега-9 містяться в оливковій, кунжутній олії,  авокадо, оливках, насінні кунжуту і в горіхах (австралійський горіх, кешью, мигдаль, фісташки, фундук). Жмені горіхів в день достатньо, щоб потреба в жирах класу Омега-9 була повністю задоволена.

Омега-6 містяться в кукурудзяній, соняшниковій, соєвій олії, у волоських горіхах, гарбузі, насінні соняшнику і в тофу.

Омега-3 містяться в морській рибі (особливо, в жирній – скумбрія, лосось, тунець) та  в ікрі. Вони необхідні для належного функціонування серцево-судинної системи.

  • Prev Post
  • Next Post